How to Encourage Your Picky Eater to Broaden Their Horizons

4/12/2019
Hello everyone, todays i want to describe about picky eater. Picky Eater is a problem for parents, right?

Children and toddlers regularly go through phases of picky eating, and there’s nothing wrong with allowing children to develop their own tastes and preferences. It’s always tough finding foods that kids will eat, but kids generally take after their parents. They’ll usually end up coming around to new foods after seeing you eat them.

On the other hand, some children have trouble eating one specific food or type of food, and some cases of picky eating may lead to other health issues over time. These picky eater tips will help encourage your child to expand their tastes and develop healthy eating habits that could last a lifetime.

about picky eater, facing the picky eater





Be a Role Model


As mentioned above, one of the most effective ways of getting your child to try new foods is simply by trying them yourself. They’re less likely to respond to your input if they see that you aren’t doing what you asked them to do.





Give Them Time


You can also incentivize your picky eater to branch out by giving them something in return each time they try something new. Once they’ve tried a new food a few times, they’ll probably start to warm up to it. Don’t be discouraged if this doesn’t happen overnight—some kids need to try a new food ten or more times before accepting it.


Start with Kid-friendly Dishes


Another effective strategy is incorporating new fruits and vegetables into combinations and dishes your child is more likely to enjoy. Broccoli with cheese, for example, will probably seem a lot more appetizing to your picky eater than plain broccoli.


Don’t Make Eating a Chore


Many parents have tried to help their child eat more vegetables by offering them foods they like in exchange for eating a certain amount of what they don’t like. While this may work for some children, it also communicates that eating is something they have to do. This can result in overeating and even prolong their aversion to vegetables or other new foods.


Cut Out Sugary Drinks


It’s common for toddlers and young children to avoid drinking water, and most kids prefer sweeter foods and drinks. While it may take time to improve their hydration, start by limiting the quantity of sugary beverages available to them. These are much worse for them than water and other low-calorie drinks, and they have been connected to childhood obesity and other health complications.



Trying to get your child to eat more healthy foods may feel like pulling teeth, but most picky kids come around to new foods with patience and a supportive environment. If you’re having trouble getting your kid to eat a specific food, keep these tips in mind to help them broaden their horizons and develop their tastes naturally.

***

Well, I hope this article useful for everyone who facing their kids with picky eater. Anyone wants to sharing about picky eater?feel free for discussion :)

33 komentar on "How to Encourage Your Picky Eater to Broaden Their Horizons"
  1. It's always challenging when my son didn't want to eat. I feel desperate sometimes. Someone told me that my son is learning about independence as he want to eat by himself, not feeding by me. But, still, I'm worry about the nutrition and his growth.

    BalasHapus
    Balasan
    1. i feel u teh, and for facing this problem maybe patient is the best solution :)

      Hapus
  2. Mbaaak saya ngerti isi artikelnya tapi nggak pede nanggepin pakek english, xixixi. Jadi contoh yang baik buat anak itu penting banget. Gimana mungkin nyuruh anak nggak milih jenis sayur. Emaknya aja makan maunya sayur tertentu doang. Padahal ortu kan panutan segalanya bagi anak. Mau nggak mau saya harus belajar makan semua jenis sayur juga, biar bisa jadi contoh yang baik.

    BalasHapus
    Balasan
    1. yass, childern see childern do mba kalau kitanya aja ga demen mana bisa maksain anak makan sayur :)

      Hapus
  3. My daughter was a picky eater and it made me tired sometimes when people around me told me to do this or that. But, in the end I always gave her whatever she want. I also feed her with a noodle that special for kids, from Milna or something like that I couldn't remember. However, I thought that my daughter doesn't have to eat rice anytime, but she has to at least eat fruits or vegetable.

    BalasHapus
    Balasan
    1. agree with you, gave whatever she want but remember eat rice it must because we live at flowers country :D

      Hapus
  4. ini deh anak saya juga picky eater dan nasi itu bisa dihitung sehari sekali cuma pas makan siang. Jadi sisanya jajan. Kalau saya kuat bisa masak makanan utama juga masak jajanan. Tapi kalau nggak bye bye deh tuh anak bakalan jajan di luar yang manis2 tentunya...kalau pedas dia gak terlalu suka.

    BalasHapus
    Balasan
    1. yang penting terawasi ya mba makanan yang dimakannya cukup gizinya :) semangattt Mama Indri

      Hapus
  5. Yes agree..parents are role models for their children. If parents love eating fruit and vegetables..insyaAllah children will love it too😘. And you cant hope children will eat veggies while you didnt like itπŸ˜‚

    BalasHapus
  6. Anakku yg tengah rada picky hihi... aku suka setres liatnya

    BalasHapus
  7. I have the experience of having a child whose choice is chosen. My youngest kids is rather difficult to eat, sometimes confused to face it. Very sensitive with smell..hu..hu..

    BalasHapus
  8. Rasi enggak picky eater sih, bisa makan apa aja. Cuman bosenan. Tapi menarik baca artikel ini. Bisa rekomendasiin trik-triknya ke temen yang punya anak picky eater.

    BalasHapus
  9. Noted! Tulisannya sangat bermanfaat buat bekal berkeluarga nanti
    Thanks for sharing Mba

    BalasHapus
  10. Tips for older children: shop & cook with the Kids. Coz kids are more likely to taste a dish if they helped plan or prepare it.

    BalasHapus
  11. Saya ga ngerti banyak terkait isi artikel hehehe. Maksudnya sih ngerti. Cuma ga bisa bablas cerita eh balas komentarnya.
    Jadinya saya lebih fokus ke baca komentar komentar yang sudah ada di atas aja hehehe

    BalasHapus
  12. My second child is picky eater. From toddler up to 15 yo :( didnt change

    BalasHapus
  13. Apa aku harus membalas dengan bahasa Inggris atau aku cukup translate ke bahasa Indonesia saja ya. Hahhaa. Bun, aku sejak dlu hingga skarang nggak sabarin kalau liat anak makan. Dan ini yang tampaknya tak memebrikan kesempatan anak untuk ekplorasi lebih

    BalasHapus
  14. perasaan aku sering nyontohin apapun yg aku makan di depan Fylly, tapi sampe skr msh belum berhasil mba :(. dia ttep terlalu milih untuk makanannyaa.. untung adeknya ga begitu banget.. skr ini, apapun kesukaan fylly (yg sehat maksdnya), ya sudahlaah, aku biarin dia makan itu walopun mungkin tiap hari. sampe anaknya bosan dan memilih menu lain... yg ptg asupan protein, serat dan vitaminnya ttp ada..

    BalasHapus
  15. Maaf komennya pake bahasa indonesia ya mbak. Besyukur anak-anakku gak pilih-pilih makanan. Tapi benar role model itu sangat diperlukan. agar anak-anak gak merasa melakukan yang tidak kita lakukan.

    BalasHapus
  16. Nah yang nggak suka sayur itu juga tuh, daku suka gemes lihat Ponakan dan sayuran, pingin diapain dah bawaannya 😁

    BalasHapus
  17. i don't have any kid yet, but this post will be helpful for me in the future.
    thanks for sharing, teh... :D

    BalasHapus
  18. I think all parents must have experienced times when their children had difficulty eating. Need to be smart to find a solution so that our child wants to eat again. Thanks you for sharing mba

    BalasHapus
  19. Memang benar harus di mulai dari makanan yang mereka sukai.siasat lain memasukan makanan yang mereka tidak sukai ke dalam makanan.

    Perlu kreatif mom dalam mengatasi si pick eater

    BalasHapus
  20. Anakku kayaknya termasuk yang picky Eater deh mom. Dia cuma mau makanan yang emang biasa dia makan. SOP, telur goreng, bubur ayam, ayam goreng. Makanan yang lain ditolak. Saya mau coba tipsnya ah, siapa tau ada perubahan. Khususnya saya pengen anak makan sayur

    BalasHapus
  21. I feel it mba, huhu gimana stres ya saat anakku yg msh bayi picky eater:( tapi stres ternyata ga menyelesaikan masalah and i try to let it flow walau hanya pnya strategi jg

    BalasHapus
  22. anak picky memang harus didukung pelan-pelan yaa.. dikasih banyak contoh dan dikenalkan macam-mcam makanan terus, pokoknya emak kudu punya stok sabar sepanjang jalan tol :))

    BalasHapus
  23. anakku yang nomor 3 yang unik banget, ngga mau makan ikan dan ayam karena males ngurusin tulang dan durinya :D :D

    BalasHapus
  24. Kalau anak picky eater gini yang kudu banget usaha ibunya. Karena bagaimana kita membuatkan dan menyediakan makanan untuknya. Teringat jaman anakku sudah mulai makan dengan berbagai varian, semuanya selalu kucoba dan berusaha menyamakan menu makanannya dengan menu ayah dan bundanya.

    BalasHapus
  25. Aku yg heran anakku yg kedua tu aku dah makan buah di hadapannya tetep aja gk suka buah, kecuali pisang. Dia kalau makan pisang dah kyk makan apaan haha. Ya tp tetep sih ya kasi contoh soal makan, alhandulillah sayur suka, mungkin saat nanti sekolah dan ada makan bersama dis ekolah anakku lbh mau makan buah yg variatif jg makanan2 lainnya

    BalasHapus
  26. kalo anak picky eater memang harus sedikit tricky ya Mba.. jujur masalah yg paling sulit saya rasakan adalah kekhawatiran akan tidak seimbangnya asupan nutrisi yg diterima anak.. jadi saya coba membujuknya pelan2 agar mau makan makanan yg sesuai saran ahli gizi, tak lupa pula selalu rutin memberi vitamin :)

    BalasHapus
  27. Waduh, saya ngalamin banget ngehadapin anak yg pinky eater. Repot emang, apalagi anak saya agak susah makan buah-buahan. Dia maunya di jus, baru mau diminum. Itu proses nemuin kesukaan anak trial and error.

    BalasHapus
  28. Aku balenya pake bahas indonesia yah mba,akupun masih mengatasi picky eater ankku yang kedua itu susah makan sayur entah kenapa padahal aku udah contohin aku itu doyan banget sayuran mba tapi gak nurun ke anak setelah anak agak gedean sih pdhal pas masa mpasi aman aman aja makan sayur

    BalasHapus

Selesai baca yuk tinggalin jejak komennya ^^
Haturnuhun